2013. július 31., szerda

LÉGLI kerámiában készített, Lusta (Töltött) káposzta újtra töltve,

Nemrégiben jártunk egy csuda szép Majorban (LÉGLI Major). Cserépedényekben főztünk, kiváló borokat és pálinkát ittunk. Jókat sétáltunk és a gyerekek a fazekas műhelyben egy nagyon barátságos keramikussal alkothattak is. A gyerekek boldogsága után következett az enyém, mikor is legeltethettem a szemem a rengeteg szebbnél szebb kerámiaedényen. A régi piros zománcos lábasokra emlékeztető edénysorozat teljesen elbűvölt. Muszáj volt haza hozni. (egyet - kettőt). Ebben készítettem el ezt a káposztás ételt, és bizton állítom, sokkal kerekebb az íze, mint a fazékban.
Ami szükségeltetik hozzá:
1 kg savanyított apró káposzta
3 fej vöröshagyma
fél pár vékonykolbász, vagy fél szál szalámi
2 evőkanál fűszervarázs (házi ételízesítő vagy delikát)
kevés zsiradék
2-3 dl száraz pezsgő
Hozzávalók a húsgombóchoz:
500 g darált sertéshús
vékony szelet füstölt, húsos szalonna (apróra vágva)
1 fej vöröshagyma (aprítva)
3-4 gerezd fokhagyma (pépesítve)
1 tojás
1 teáskanál őrölt kömény
1 evőkanál pirospaprika
só, bors
A sütőt 200 fokra előmelegítem.
Először a darált húst keverem össze, hogy kicsit összeérjenek az ízek. Majd fél karikára vágom a hagymákat, szeletelem a kolbászt. A kevés zsiradékon megdinsztelem a hagymát, majd átteszem a kerámia edénybe. Hozzáadom a fűszervarázst és ráöntöm a pezsgőt. Belekeverem a káposztát, beledobálom a kolbászt és belegömbölygetem a gombócokat. Felöntöm annyi vízzel, hogy a gombócok úszkáljanak, és kicsit megrázogatom az edényt, hogy egységesen helyezkedjen el kolbász, gombóc, káposzta. 
Befedem, és 30 - 40 percig a sütőbe tolom. 
Friss kenyér, és tejföl dukál hozzá.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése