2010. október 14., csütörtök

Sütőtökkenő

Sajnos már nem tudom melyik blogon láttam, hogy a tököt sütés előtt bekenték currys, kurkumás, oregánós olívaolajjal. Nagyon tetszett az ötlet, sőt beindult a fantáziám és úgy gondoltam, ha be lehet kenni, akkor össze is lehet keverni ezekkel a fűszerekkel.
Ami szükségeltetik hozzá:
A tök sütéséhez:
sütőtök
5 - 6 ek szőlőmag olaj (olívaolaj)
1 kk curry
1 kk kurkuma
1 kk oregánó
A kenő elkészítéséhez:
1 dl szőlőmag olaj (olívaolaj)
1 fej lilahagyma
3 - 4 gerezd fokhagyma
1 kk pirospaprika
2 tk curry
1 tk kurkuma
1 tk oregánó
só, bors
Az olajat egy kis tálkában összekeverem a fűszerekkel. A sütőt 200 fokra előmelegítem. A tököt kettévágom, kiszedem a magját és nagyobb dadabokra vágom. Bekenem a tököket a fűszeres olajjal és 1 óráig sütöm.
Egy része azonnal kihűlés után elfogy, a többit kiprivatizálom a tökkenő elkészítéséhez.
A lilahagymát megpucolom, apróra vágom és az olajban párolni kezdem majd hozzáteszem a  megtisztított fokhagymát fokhagymanyomón áttörve. Most jön a tök, amit egyszerűen kanállal belekaparok a lábasba. Hozzáadom a fűszereket, sózom, borsozom, jól elkeverem. Kész. Üvegekbe teszem és kihűlés után irány a hűtő. Szerintem 1 hétig eltartható itt, ha addig el nem fogy. Tehetjük pirítósra, használhatjuk krémleves alapjaként, de a krumplipürének is új íz-világot kölcsönözhetünk vele.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése